Program: Create a landscape base and access to this classical capital hill home.

Design: We designed the landscape to give this house a classical northwest plinth and a curvilinear staircase, in order to overcome the shallow front yard and 6’ elevation to the street. This clean low growing native northwest landscape enhances the width of the property. We created a perfectly level lawn terrace around the house and several landscape back drops for the Owners extensive outdoor art.

The plant palette includes a strong backbone of evergreen shrubs with a salt & peppering of fine textured grasses and specially selected perennials for continuous flowering blossums year round. 

Materials include a dry-stacked granite walls and curved concrete stair and walkways. We used forest service approved coatings for gravel walkways to bind the materials together.